Χειρουργικές επεμβάσεις με BOTOX

botoxΜια από τις πιο γνωστές μη χειρουργικές παρεμβάσεις που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής είναι το ΒΟΤΟΧ.

Το ΒΟΤΟΧ (εμπορική ονομασία φαρμάκου: botox, dysport, vistabel), είναι η βουτυλινική τοξίνη ή αλλαντο-τοξίνη, και αποτελεί φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική από την δεκαετία του '70 για την άρση της σπαστικότητας και μυϊκής δυσκαμψίας. Την τελευταία δεκαετία, το φάρμακο έγινε δημοφιλές για τη χρήση του στην Αισθητική Ιατρική.

Σε ποια σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ;

Το ΒΟΤΟΧ χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου, του ριζορρίνιου, του μετώπου, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), στα πλάγια της μύτης, γύρω από το στόμα, στο πηγούνι, στον λαιμό, στο μπούστο (άνω θωρακικό τοίχωμα) και σε άλλα σημεία.

Ποια είναι η διαδικασία;

Εφαρμόζεται με μικρές εκχύσεις στις ειδικές περιοχές που χρειάζεται και έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση ακόμα και την εξαφάνιση των αντίστοιχων ρυτίδων που μας προβληματίζουν.

Πότε μπορώ να κάνω BOTOX;

Επειδή το BOTOX δρα κυρίως προληπτικά, όσο πιο νέο είναι το άτομο τόσο πιο μεγάλη βελτίωση επιτυγχάνεται. Συγκεκριμένα, το φάρμακο αυτό αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά μόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση, τους μικρούς εκείνους μιμικούς μύες, που προκαλούν τις εκφράσεις στο πρόσωπό μας. Έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 4-10 μήνες οι μύες αυτοί δεν συσπώνται και έτσι οι αντίστοιχες ρυτίδες που προκαλούσαν αυτοί οι μύες δεν φαίνονται.

Αν το άτομο είναι μικρό σε ηλικία και κάνει Botox, τότε θεωρητικά, οι ρυτίδες μπορούν να μην εμφανιστούν ποτέ. Αυτή την τεχνική (Baby-Botox) ο ιατρός θα την προτείνει, προληπτικά, σε νέα άτομα (25-40 ετών) που έχουν κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν μια συγκεκριμένη ρυτίδα (πχ. του μεσοφρυου). Μάλιστα εκεί ο ιατρός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ελάχιστη δυνατή δόση και για μέγιστο χρονικό διάστημα.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες (60-80 ετών) το Botox έχει μικρότερη δράση. Αυτό δικαιολογείται διότι το δέρμα έχει ήδη "τσακίσει" στη ρυτίδα και άρα το Botox που δρα προληπτικά στην αιτία που γίνεται η ρυτίδα δεν μπορεί να αποδώσει όσο σε μικρότερη ηλικία (30-65 ετών).

Κάθε πότε μπορώ να κάνω BOTOX;

Για να έχουμε διαχρονική συνεχή, επιτυχημένη δράση του Botox, θα πρέπει αυτό να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο μεσοδιάστημα. Για αυτό το λόγο, το Botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί που 2 - 3 φορές το χρόνο. Φυσικά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει από 1 έως και 4 φορές.Αν γίνεται πολύ συχνά τότε ο οργανισμός το συνηθίζει και το εξουδετερώνει πιο γρήγορα και έτσι έχει λιγότερο αποτέλεσμα στο μέλλον. Η μικρο-δόση (retouch) που συνηθίζεται από πολλούς ιατρούς όταν ενδείκνυται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 10- 20 ημερών. Έτσι δεν θα την αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σαν αναμνηστική δόση, και δεν θα έχει συνέπεια, την γρήγορη αναγνώριση και μη δράση του πολύτιμου φαρμάκου, στο μέλλον.

TIP: Μία επιπλέον χρήση του μποτόξ έναι η ανύψωση των φρυδιών για 3 - 4 χιλιοστά, έτσι ώστε, να φαίνεται καλύτερα το άνω βλέφαρο και να δίνεται μια πιο νεανική εικόνα. Μάλιστα, λόγω αυτής της πολύ ευεργετικής ιδιότητας έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας που κάνουμε πλέον μετωπιαίο χειρουργικό λιφτ. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να ανορθώσουμε και τις γωνίες του στόματος ώστε να εξαλλείψουμε την θλιμένη έκφραση (marionette lines), σε άτομα που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα.

Επίσης, το Botox αποτελεί τη πιο σύγχρονη, μη επιθετική, θεραπεία της υπεριδρωσίας, στις παλάμες, μασχάλες, και πέλματα. Άτομα που έχουν αυτό το πρόβλημα και επηρεάζονται στην κοινωνική τους ζωή, βοηθούνται πολύ από την εφαρμογή του BOTOX, το οποίο ελαττώνει έως εξαφανίζει την υπεριδρωσία για 8-10 μήνες περίπου.

Το υαλουρονικό οξύ, είναι ένα μόριο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα μας και ειδικά στην μεσοκυττάρια ουσία. Το υαλουρονικό οξύ, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει μόρια νερου γύρω του (είναι δηλαδή πολύ υδρόφιλο), με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο της περιοχής στην οποία εννίεται. Έτσι δίνει μια φρεσκάδα, όταν χρησιμοποιείται σε αραιές συγκεντρώσεις (πυκνότητες), όπως στην μεσοθεραπεία. Σε πιο πυκνές συγκεντρώσεις (χαμηλού όμως ιξώδους) χρησιμοποιείται (σαν filler) για το γέμισμα λεπτών ρυτίδων, όπως το "πόδι της χήνας" γύρω απο τα μάτια, ρινοπαρειακή αύλακα" και γύρω απο το στόμα, κλπ.

Η δράση του σαν filler, είναι άμεση και το αποτέλεσμα εμφανές. Στην περίπτωση αυτή γεμίζει το εσωτερικό της ρυτίδας, με αποτέλεσμα η ρυτίδα να γίνεται πιο ρηχή και άρα να αντανακλά πιο εύκολα το φώς και να φαίνεται λιγότερο. Σε ακόμη πιο πυκνές συγκεντρώσεις (σαν γέλη), χρησιμοποιείται για να δώσουμε αύξηση όγκου, στα ζυγωματικά, το πηγούνι, τα χείλη, κλπ.

Σπύρου Συμεών

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος

Πιγή: ΣΕΝΤΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ